Inskolning och introduktion

Föräldraaktiv introduktion

Inför en introduktion blir vårdnadshavare erbjuden ett introduktionssamtal där förskolan får tillfälle att lära känna ert barn och vi får en stund till att lyssna in era förväntningar och eventuella frågor.

På Lustigkulla förskola har vi valt en metod för introduktion av barn och föräldrar som kallas ”föräldraaktiv introduktion”. Det innebär att barnet är här från början tillsammans med en förälder under några dagar. Ni som förälder är med i alla aktiviteter och deltar i allt vi gör under dagen; i samlingen, vid maten, i vilan, på utflykten, i ateljén osv.

Du som förälder ska vara med och visa barnet hur positivt och spännande det är på förskolan, vad roligt det är att skapa, vad gott maten smakar, vilka roliga lekar man kan leka inne eller ute på gården och vilka bra kompisar som är här! Du visar vägen genom ditt engagemang och intresse för det som sker på förskolan. Du ansvarar också för barnets toalettbesök/blöjbyten, handtvätt och av/påklädning.

På det här sättet kommer både barnet och du som vuxen in i förskolans arbetssätt och får se hur det fungerar. Den här typen av inskolning stämmer väl överens med förskolans läroplan vad gäller samarbetet mellan hem och förskola. Det ger dig som förälder en trygghet att se hur alla moment går till och att du sedan bär med dig en inre bild av olika situationer när ni samtalar hemma om förskolan.

Du och barnet får också lära känna alla pedagoger som arbetar på enheten, då vi alla har ett gemensamt ansvar för alla barnen på vår enhet.

Tider för första veckan

Dag 1 till 5: 09.00-14.00
Under dagarna ser vi hur det fungerar och du som förälder och i samråd med pedagoger får ta ställning till när ni ska börja lämna ert barn. Detta kan se väldigt olika ut beroende på ert barns behov, några föräldrar kan lämna sitt barn en stund redan vid dag 3 och några behöver vänta till dag 4. Barnets och vårdnadshavaren behov styr upplägget.

Utifrån hur det fungerat under introduktionstiden planerar vi dag 6 och resterande introduktion.
  • Senast uppdaterad 6 dec 2017